Sivut

torstai 28. maaliskuuta 2013

Tunnustuksia ja ateriasuunnittelua

Ihan ensimmäisenä minulla on tunnustus. Ehei, herkkulakko pitää, mutta sorruin sitten eilen syömään kiinalaista allö-rasva-yäk-sitruunakanaa ja saman sarjan perunoita. Ja siinä sivussa sitten meni vähän lasten tarjottimilta Mäkkärin ranskalaisia. Voi minua... Iski kauhea masis tuon jälkeen, mutta.. Jos jotain pahaa, niin jotain hyvääkin! Nimittäin vanha minä olisi masiksen uumenissa lyönyt hanskat tiskiin siltä istumalta ja mennyt ostamaan vielä suklaapatukan. Ja pienen sipsipussin. Ja ehkä vähän irtokarkkia siihen kyytipojaksi. Uusi minä kuitenkin nöyränä ja häpeän niska harteillaan marssi kioskin ohi ja mutisi itelleen kuinka saatoin mennä syömään ne ällötykset. Enivei, eihän se homma yhteen ateriaan kaadu, mutta... silti, ketuttaa!

Mulla on yksi TODELLA outo asia jaettavana. Ihan järjettömän pelottavaa ajatella kuinka VOIMAKAS ON IHMISMIELEN VOIMA. Nyt viime aikoina kun oon vähän koittanut pienentää tuota ateriamäärää esimerkiksi lounaalla ja päivällisellä, niin syömisen jälkeen iskee nälkä. En oo todellakaan jättänyt annoksia niin paljoa pienemmäksi, että jäisi nälkä! Siis oikeasti mahassa kurnii hetken aikaa, vaikka oon juuri syönyt aterian, wtf?? Menee ohi yhtä nopeaa kun tulikin, mutta jään aina ihmettelemään, että mitä ihmettä. Näyttää siis todellakin siltä, että kaikki on pään sisällä ja se joku outo voima, joka siellä on, yrittää kaikin keinoin pilata mun kutistumissuunnitelmat. Mutta ei, tällä kertaa minä oon se vahvempi - sorry, your game is overrrrr.



Tämä viikko on ollut ihan järjetön. Oon tehnyt joka päivä töitä aamusta myöhään yöhön ja käynyt kotona vaan nukkumassa. Tämä päivä vielä samalla tyylillä ja huomenna saa hetken levähtää. Sanomattakin selvää, että kaloreita ei ole laskettu ja liikuntaa ei tullut harrastettua juuri nimeksikään. Ensi viikolla sitten kun saan taas normirytmin päälle, niin homma alkaa pyörimään! Ajattelin myös ekaa kertaa ikinä tehdä useamman päivän ateriasuunnitelman, niin arki helpottuisi huomattavasti. Meillä tosin on ensi viikolla edessä se viikonloppureissu ja kun kerran kavereiden kanssa ollaan matkaan lähdössä, niin myös alkoholi tulee olemaan matkakumppani, jollei pääosassa, niin vähintään hyvässä sivuosassa. Voi tätä elämää, liikaa houkutuksia. Mutta, herkkulakko pitää, siitä en luista, prkl!

Olisiko teillä hyviä vinkkejä tuohon aterialistan suunnitteluun?  

6 kommenttia:

  1. Itse tykkään varsinkin kiireisimpinä päivinä keittää tummaa makaronia, siihen tonnikalapurkki ja raejuustoa sekä kurkkua, salaattia ja paprikaa! :) Se on helppoa ja hyvää! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Tonnikala ei muhun oikein uppoa, mutta voisinhan tuota silloin tällöin kokeilla! Useimmiten laitan tonnikalapurkin jääkaappiin, että se on kylmää - silloin se menee ihan ok alas. Jaa minäko kummallinen? :D Kiitti vielä!

      Poista
  2. Olen kuullut että jos keho kaipaa nesteytystä niin se ilmenee nälän tunteena. Ruuastahan tulee myös nestettä joten ihan loogista kai. Kaiketi tämän vuoksi ennen ruokailua kannattaisi juoda lasi vettä jotta aivot ehtivät aterioinnin aikana tajuamaan nestetarpeen täyttyneen ja keskittyy vain näin muiden varastojen täyttämiseen. Myös jos opettelisi syömään kolmen tunnin välein (aluksi saattaa nälkää ilmetä jos keho on tottunut täyttämään varastot kolmella aterialla päivässä) ajan saatossa keho tottuisi ettei kaikkia varastoja tarvitse täyttää pelkästään tällä aterialla sillä lisää on tulossa :D

    Lisäksi ähkyn/liika syönnin vuoksi olen kuullut säännön että ruoka pitäisi pureskella 10-15? krt ennen nielemistä ja kun lautanen on tyhjä kannattaa odottaa hetki ennen lisälautasta sillä viesti mahasta kestää hetken mennä aivoihin.

    Listan suunnitteluun siis 5-6 ateria kertaa (sisältää kaksi välipalaa), päivässä on suositeltavaa syödä kaksi lämmintä ateriaa (liittyi muistaakseni aterian sulattamiseen tarvittavaan energiaan..) esim. lounas lämmin keitto ja päivällinen lämmintä tai aamupala (esim. puuroa) ja päivällinen lämmintä. Samaa ruokaa ei kannata joka päivä syödä ellet laske vitamiini ja hivenaineiden saantia jottei tule puutoksia.

    Aamupalaksi suositellaan proteiinipitoista sillä usein aamupalan ja lounaan väli on suurin päivästä ja ettei tule energian laskua heti alkupäivästä pilaamaan loppupäivää. Kaurapuuroa suositellaan aamupalaksi koska viljasta muotoutuu suojaava kelmu mahalaukkuun ja vissiin suolistoonkin auttaen kehon stressitiloja. Asiasta tais olla Jutta ja puolen vuoden dieetit -sarjassa. Puuron lisäksi kannattaa syödä esim pari kanamunaa täyttämään vatsaan lounaaseen asti. Suosittelen myös katselemaan smoothie reseptejä ja jos käytät pakastemarjoja laita ne smoothien suoraan pakkasesta. Keho joutuu "jäätävän" juoman vuoksi käyttämään energiaa sen lämmittämiseen ja näin tukee laihduttamista :)

    Muistaakseni luin kuntoplus-lehdestä että jos käyttää hiilihydraatteja no esim. syöt pastaa on se syötävä joko ennen päivän kuntoilua tai viimeistään kolme tuntia liikkumisen jälkeen jotta keho ehtii kuluttaa sen ennen nukkumaan menoa jolloin se menee varastoon.

    Toivottavasti näistä on jotain apua.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, kiitos ERITTÄIN tyhjentävästä kommentista, todellakin oli apua! Tämän pohjalta otan asiakseni tässä lähipäivinä ensi viikon ruokalistan suunnittelun. Pistän sitten kuvia, että kuinka menee ;)

      Poista
    2. Poikaystävä tuossa kirjoittaessani tokasi että hyvähän se on muita neuvoa :D Mutta niinhän se menee. Tietoa löytyy päästä mutta käytäntö on aina asia erikseen :D :D Toivottavasti onnistut :)

      Poista
    3. Niinhän se menee monessa asiassa :) Kiitos vielä kommentista ja tsempeistä!

      Poista